Sök
logo-2013_AAA_sv
HemProdukterLösningarProcesserKundserviceNedladdningarFöretagetKontakt

Utnyttjande av laserstrålen

Eftersom laserkällan utgör en så stor del av investeringen, är det lönsamt att utnyttja strålen så mycket som möjligt – att ha en hög ”Beam On”-andel. Permanova tar alltid detta i beaktande när vi föreslår en lösning. Nedan är några exempel på hur detta kan genomföras:

Högt laserutnyttjande vid högvolymtillverkning 

 

Utilization Volume 573

 Exempel: Högvolymtillverkning – flera robotceller

  • En laser
  • En fogföljningsstyrning
  • Två eller flera robotar
  • Processverktyg med intelligenta gränssnitt

 

Två eller flera arbetsområden där arbete utförs på lika eller liknande produkter. Det finns ett par olika sätt att genomföra detta i praktiken:

Indexbord: Ett indexbord möjliggör laddning och tömning parallellt med laserbearbetningen, och använder en relativt kort tid för växling av bordet. Detta är en bra lösning för mindre detaljer.

Dubbelsidig robotstation eller robot med åkbana mellan två stationer: Denna lösning möjliggör laddning och tömning av större detaljer, men använder fortfarande bara en robot och en laser. Nackdelen är att växlingstiden är något längre.

Flera robotceller: Detta möjliggör laddning och tömning såväl som öppning och stängning av luckor och robotpositionering i startposition parallellt med bearbetning i en andra robotstation. Fördelen är blixtsnabb växling av laserstrålen mellan stationerna, nackdelen är att det behövs dubbla robotar och processverktyg, även om laser och stora delar av övrig styrutrustning kan vara gemensamma.
Om det är många korta svetsar med mellanliggande robotpositioneringar, kan strålen växla snabbt mellan stationerna, så att en station svetsar medan den andra stationen ompositionerar roboten – stationerna spelar pingpong med laserstrålen.

Kontaktinformation
 Permanova Lasersystem AB, Krokslätts Fabriker 30, 431 37 Mölndal, Tel: 031 706 1980, Fax: 031 86 46 12, e-mail: info