Sök
logo-2013_AAA_sv
HemProdukterLösningarProcesserKundserviceNedladdningarFöretagetKontakt
Nyhetsarkiv

Inga tillagda

Lasern som stärkte företaget och produkten

Robotiserad laserhärdning gjorde att Engcon kunde öka sin lönsamhet.

– Tekniken innebar sänkta produktionskostnader samtidigt som vi fick en jämnare kvalitet på produkten tack vare automationen, säger Tobias Sjölund på Engcon.

I jämtländska Strömsund tillverkar Engcon sina tiltrotatorer – en hydraulisk handled som gör grävmaskinen till en flexibel och kompetent mångsysslare. Produkten har gjort att Engcon kunnat växa globalt, i dag omsätter de närmare 650 miljoner kronor.

En del i framgångskonceptet hänger ihop med tiltrotatorns funktionalitet och slittålighet. Bland annat kräver vissa detaljer av stommen slitstyrka och andra seghet.

För att öka slittåligheten monterades förr slitbrickor på utsatta delar av stommen.

– Det gjordes för hand av vår underleverantör Strömsunds Kvalitetslego. Men en manuell process gjorde att kvaliteten blev ojämn, säger Tobias Sjölund, inköpschef på Engcon.

Därför började de leta efter andra metoder för att härda specifika detaljer. Efter en tid fick de upp ögonen för en ny härdningsmetod som med hjälp av robotiserad laser stärker ytan med precision ned på en tiondels millimeter.

Efter att ha provat metoden med resultat över förväntan bestämde sig Engcon för att investera i en robotiserad laserhärdstation tillsammans Strömsunds Kvalitetslego.

– Det är alltid spännande med nya tekniker. Och vi har ett konstant behov av att härda slitytor på våra rörliga produkter, säger Tobias Sjölund.

Göteborgsbaserade Permanova som är pionjärer inom robotiserade lasersystem fick uppdraget att tillverka stationen för laserhärdning på plats i Strömsund.

– Det känns bra att vi kunde hjälpa dem att ta fram en bättre slutprodukt och samtidigt öka deras lönsamhet. Vi tror det är många företag som skulle kunna förbättra sin lönsamhet med egen laserhärdning, säger Håkan Grubb, vd, Permanova.

Tobias Sjölund på Engcon är också nöjd med investeringen som var i bruk vid årsskiftet.


– Om vi jämför med slitbrickorna så har vi sparat elva procent i produktionskostnader. Dessutom har vi fått en jämnare kvalitet på vår produkt i och med att vi robotiserat tillverkningen, säger Tobias och fortsätter:


– Eftersom vi inte kommer behöva lagerhålla slitbrickor framöver minskar vår lagersituation med en halv miljon kronor.

 

Om laserhärdning

En teknik där man värmer upp materialet till 1 000°C för att göra det hårdare och mer slitstarkt. Istället för att härda hela stycket i en ugn selektivhärdar Permanova den specifika ytan med precision ned på en tiondels millimeter. Det betyder att det övriga materialet i stycket som inte härdas behåller sin seghet/hållfasthet.

Kontaktinformation
Håkan Grubb
Tel: 031 706 1998
Mobil: 0730 88 11 98
e-mail: hakan.grubb

(lägg till @permanova.se efter e-mailnamnet) Permanova Lasersystem AB, Krokslätts Fabriker 30, 431 37 Mölndal, Tel: 031 706 1980, Fax: 031 86 46 12, e-mail: info