Laserskolan: del 2 – Skillnaderna på olika laserstrålar
Home »
I första delen av Laserskolan fick du en inblick i de olika typerna av laser som används i tillverkingsindustrin. I den här artikel, och videon, tar vi ytterligare att steg in i laserteknikens värld genom att beskriva skillnaden på olika laserstrålar, hur lasern har bidragit till att utveckla till exempel 3D-printning samt varför lasersvetsning är en snabbare metod än många andra svetslösningar.
Laser har många olika användningsområden
Det är inte bara inom industrin som lasertekniken har haft framgång. Tekniken kan användas på många olika sätt och gör därför nytta inom en mängd olika användningsområden. Laser finns i produkter som många använder i sin vardag, som till exempel i DVD-spelare, i mobiltelefoner för ansiktsigenkänning och även inom telekommunikation för att till exempel koppla bredband till hemmet. Ett annat stort användningsområde för lasern är inom medicin där det används till bland annat hudvård, tandblekning samt borttagning av tatueringar.
Effekt och våglängd skiljer sig beroende på vad det är för laserstråle
Laserstrålen skapas på samma sätt oavsett vad den ska användas till. Det som skiljer en industrilaser åt jämfört med till exempel en laser som används i en laserpekare är framförallt effekten och våglängden. Effekten på strålen i en laserpekare kan ligga på en milliwatt medan laserstrålen i en fiberoptisk kabel består av många kilowatt. Industrilasern kan alltså ha en miljon gånger högre effekt än en laser som används i hemmet.
När det kommer till våglängden finns det synliga och icke synliga våglängder. En laserpekare består av en synlig våglängd vilket gör att du kan se själva laserstrålen. En industrilaser däremot ligger utanför det synliga ljuset och består i stället av infrarött ljus. Eftersom man inte förstår när ögat blir träffat av ljuset, då ljuset inte syns med blotta ögat, går det heller inte att skydda sig mot det genom att till exempel blunda eller titta bort. För att det ska vara säkert att jobba med tekniken är därför en industrilaser inbyggd i en maskin.
I filmen berättar Erik Vännman, säljare på Permanova, mer om hur man avgör om laser är rätt teknik att använda, när det kan vara lämpligt att använda laser samt vilka material som lämpar sig att bearbeta med laser.
3D-printning har utvecklats enormt tack vare lasertekniken
Lasertekniken är en stor bidragande faktor till utvecklingen inom industrin. Lasersvetsning är till exempel snabbare än många andra metoder och tack vare den minimala och intensiva ljusfläcken går det att svetsa i både tunna och tjocka material som kan vara svåra att svetsa i med andra metoder.
Även 3D-printning har utvecklats enormt tack vare lasertekniken. Laserstrålen gör det möjligt att, med hjälp av lager-på-lager metoden, bygga upp komplexa och industriella komponenter från grunden och endast använda det material som behövs. Det här är väldigt effektivt jämfört med att till exempel gjuta en stor bit metall och sedan bearbeta bort det mesta av materialet för att få ut önskad produkt, villket både är komplicerat och dyrt då en stor del av materialet går förlorat. Idag kan vi se ett stort behov av 3D-printning i flygindustrin, och vi ser även stora utvecklingsmöjligheter i till exempel fordonsindustrin vid tillverkningen av batteridrivna fordon.
Vill du veta mer om de industriella fördelarna med laser? Eller på vilket sätt laser kan effektivisera din verksamhet? Kontakta gärna mig eller besök vår webbplats för mer information. Missa inte heller “Laserskolan: Del 3” där vi kommer beskriva olika lasermetoder.
Erik Vännman | 2020-01-16